Tandartsen Centrum Hattem

Telefoon: 038 444 3931

Preventie

Preventie betekent voorkomen

Een gezonde mond is in de eerste plaats een schone mond. Goed poetsen en reiniging tussen de tanden is essentieel, maar ook de voeding speelt een belangrijke rol.
Daarom is bescherming zo ontzettend belangrijk. Tandbederf, een slechte adem en ontstoken tandvlees kunnen voorkomen worden door een goede mondhygiëne.

“Voorkomen is beter dan genezen” 

De mondhygiënist of preventie assistente reinigt het gebit periodiek en helpt uw mond gezond te houden door u voor te lichten over uw gebitsverzorging.

De tandarts zal tijdens de periodieke preventieve controle uw tandvlees een cijfer geven. Afhankelijk van dit cijfer wordt er bepaald of u naar de mondhygiëniste of naar de preventie assistente kan gaan. De assistente zal uw gebit reinigen en op maat voor u instructie/voorlichting geven hoe u het beste uw gebit schoon en gezond kunt houden. 
Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen
tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Belangrijk dus dat uw tandvlees gezond blijft.

Voorkomen van: tandplak, tandsteen, gingivitis, parodontitis
Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje  op de tanden en kiezen. Tandplak moet iedere dag verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen. Dit doet u door uw gebit tweemaal per dag zorgvuldig te reinigen. Wij leggen u uit, hoe u voedselresten en tandplak het beste kunt weghalen met hulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss. Het weghalen van tandplak op plekken waar u met de tandenborstel niet kunt komen (tandhalzen van tanden en kiezen onder het tandvlees) is, in een aantal situaties, van groot belang voor een schoon gebit en een gezonde mond. Want wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd leidt dit tot tandsteen en kunnen bacteriën tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) en ook gaatjes (cariës) veroorzaken. Zo kan ontstoken tandvlees zonder dat u het merkt, onherstelbare schade aan uw gebit veroorzaken.

Ontstoken tandvlees ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Dit heeft gingivitis.
Het lastige van gingivitis is dat u het zelf niet altijd kunt constateren. Omdat veel mensen geen pijn ervaren, zijn ze zich niet of onvoldoende bewust van dit probleem. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dat noemen we parodontitis. Als er niets aan de ontsteking gedaan wordt, zal steeds meer kaakbot worden afgebroken, waardoor de tanden en kiezen los gaan staan en zelfs kunnen uitvallen.

Uitleg gingivitis en parodontitis
Vraag om advies als:
. Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is;
. Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels;
. last hebt van een vieze smaak of slechte adem;
. Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen. 

Het cijfer van uw tandvlees
Uw tandarts, mondhygiënist, preventie- of paro preventieassistent bekijkt bij elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. 4 gebieden in uw gebit krijgen een cijfer volgens de ‘Periodieke Paradontale Screening’. Deze pps-scores variëren van 0 tot 3 en worden genoteerd in uw patiëntendossier. Afhankelijk van uw score maken we een passend behandelplan.

 

 

 

 

 

 

Patienten vertellen

Contact

Ridderstraat 42
8051 EH Hattem
Praktijk: 038 444 3931
Spoed:   038 444 3931

Openingstijden

 

maandag 8.30 - 17.00
dinsdag 8.30 - 17.00
woensdag 8.30 - 17.00
donderdag 8.30 - 17.00
vrijdag 8.30 - 12.30
zaterdag gesloten
zondag gesloten
   
Pauze    12.30 - 13.30

 

Spoed

Ingeschreven bij het kwaliteits register tandartsen

 

Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde